Фестивал “ Математика у мају 3″ из угла учесника

Уобичајен

Festival „Matematika u maju 3“ , u organizaciji NiMat-a (Niška matematika), odrtžaće se u subotu, 20. 5.  u terminu od 10-17h u RC Niš (Pariske Komune bb).

NiMat je neprofitabilno udruženje nastavnika i svih ljubitelja i poštovalaca matematike,  koji sa ogromnim entuzijazmom ogranizuju brojne aktivnosti tokom godine sa ciljem rušenja predrasuda da je matematika bauk, širenja  ljubavi prema matematici kroz interaktivne radionice sa učenicima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta… Predsednica uduženja je  Sonja Šumonja, prof. matematike a zamenica Suzana Miljković, prof. raz. nast. koje su i proteklih godina predvodile u organizaciji manifestacija Matematika u maju, Letomat, Priprematika, Igromat, Šarena strana matematike (na Nauk nije bauk 8 i 9)…
Kao i Maj – mesec matematike u Beogradu, i ovogodišnji niški festival matematike je namenjen popularizaciji iste, osvetljavanju pogleda na matematiku iz drugog ugla, kroz potpuno drugačiji pristup, njenom približavanju učenicima, pogotovu najmlađima koji će ostvariti prvi kontakt sa svojim budućim nastavnicima matematike možda baš na ovogodišnjem festivalu, priibližavanje njenih raznovrsnih sadržaja, drugačije pristupe učenicima osnovnih i srednjih škola i gimnazija.
Ovogodišnji festival  podržavaju CPN (Centar za promociju nauke), RC Niš…
Na otvaranju festivala  svoje prisustvo su najavili brojni zvaničnici i ugledne ličnosti među kojima je i direktor CPN-a čiju smo zahvalnicu dobili već u osnivačkoj godini.
                                                           Тако су уочи фествала писале “ Нишке новине“

Из угла учесеника, било је то овако !

Последње припреме пред почетак фестивала. 

И док домаћини обављају последње позиве, стављају завршне потписе … ја сам уживала у „Парку знања“. 

… у дворишту Регионалног центра формира Научна учионица у у којој ће се деци, ученицима и младима Града Ниша на популаран начин приближити научни садржаји. За ту намену, на припремљеном делу дворишта Центра, „на отвореном“, биће инсталирана наставна средства и то: Паскалов трон (факирова столица), Архемедова бележница, Магнетни тунел и Галилејево клатно.  Ове инсталације биће коришћене за  организовања јавних часова за децу и ученике нишких предшколских установа и школа.

Ту су и најмлађи у улози вршњачких едукатора. 

Свечано отварање фестивала!

Преформанс “ Боје“

GRUBB je na festivalu „Matematika u maju 3“ predstavio zanimljive matematičke igre, zagonetke, tajne magičnog kvadrata i Vedske matematike, ali smo učili posetioce i da broje na romskom. Naši mali glumci dramskim komadom Duga obojili su i uveličali svečano otvaranje. Družili smo se, uživali u interaktivnim igrama i širili ljubav prema matematici. 🙂 GRUBB Niš

Интерактивна поставка 

Поставка професорке Шумоња Соње и њених ученика из Електортехничке школе “ Никола Тесла“ Ниш

Фестивал „Математика у мају 3”

20.05.2017. У Регионалном центру је, у организацији удружења наставника НиМат, одржан Фестивал „Математика у мају 3”, у оквиру светске манифестације „Мај-месец математике“.
Циљ овог, трећег по реду фестивала, је популаризацијa математике, њено приближавањe ученицима, посебно најмлађима који су на Фестивалу остварили први контакт са будућим наставницима математике и приближили се њеним разноврсним садржајима. Фестивал је намењен и ученицима основних и средњих школа, и гимназија.
Иначе, Фестивал је отворио градски већник задужен за образовање Бојан Крстић, а присутне су поздравиле Соња Шумоња, председник удружења НиМат и Виолета Панчић, представник РЦ-а Ниш.
На манифестацији су своју креативност и стваралаштво у области математике приказали наставници и ученици из 10 основних и средњих школа из Србије, Удружење Грубб, Удружење ПроМенс, Удружење Менса, Удружење СЕРБЦРАФТ и Амерички кутак Ниш. Упоредо са презентацијом занимљивих садржаја из математике одвијала су се и предавања за наставнике. Наставници из Србије, њих 13, презентовали су колегама примере добре праксе. Било је и уклучења путем скајпа – четири наставника из Србије и једног из Румуније.
У току целог дана, око 100 ученика, родитеља и наставника, обишло је фестивал.

О фестивалу пише и Регионални центар за професионални развој запослених у образовању у Нишу на свом сајту.

И на крају морам рећи да осећам понос и задовољство што сам била део овог скупа. Захвална сам домаћинима на позиву и гостопримству. С нестрпљењем чекам следећу годину и месец мај …

Још o дешавањима на фестивалу можете погледати на :

  1. ФБ станици Сузане Миљковић 
  2. ФБ страници Сузане Вељковић 
  3. Шта би рекли Питагора, Еуклид, …
  4. ФБ страници Иване Ћирић 
  5. Američki kutak Niš 
  6. Школски портал 

4

Advertisements

2 responses »

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s